Informatie 0 Favorieten Home
« Terug naar alle blogartikelen
Vakantie vieren in Portugal
Ellen
Geschreven door: Ellen (Gastblogger) 10 mrt 2017

10 leuke dingetjes over Portugal!

Dit artikel is 1034 keer gelezen

Portugal is een heerlijk vakantieland met oude vissersplaatsjes gelegen aan prachtige uitgestrekte stranden waar je kunt genieten van een heerlijke zonvakantie! Alle Portugezen heten José of Maria, ze eten elke dag kabeljauw en de vrouwen hebben allemaal een snor. Wat weet jij eigenlijk over Portugal?

Dat kleine bescheiden landje aan het uiteinde van Europa. Als je er even voor gaat zitten, is er een boel te melden. Ik heb wat dingetjes voor je op een rijtje gezet. Misschien nuttig als je aan het nadenken bent over waar ter wereld je deze zomer vakantie wilt vieren!

1. Portugal is een van de veiligste landen in de wereld

De top 5 van veiligste landen op de wereld: 1. Ijsland, 2. Denemarken, 3. Oostenrijk, 4. Nieuw Zeeland en 5. Portugal. Dat betekent eigenlijk dat je weinig keuze hebt! Als je van zon houdt, een goed klimaat en een vriendelijke bevolking, en je wilt niet naar de andere kant van de wereld, dan is Portugal dus de beste keuze! En volgens de Huffingtonpost is het dé plek waar iedereen naar toe gaat in 2017. Google het maar eens, je krijgt een heleboel hits met allemaal hetzelfde zinnetje: "Portugal is the country everybody will be visiting in 2017."

2. Portugal is de Algarve: zon, zee en die grillig gevormde rotsen

Jazeker, die zijn er. Maar er is nog veel meer. Portugal is twee keer zo groot als Nederland en heeft een heleboel verschillende landschappen te bieden. De leistenen dorpen (aldeias de xistos) bijvoorbeeld, of de besneeuwde bergtoppen van de Serra da Estrela. Het erfgoed der mensheid: de binnenstad van Porto of de witte dorpen in de Alentejo. Er zijn heel veel waterbronnen en kuuroorden in Portugal - overal waar je komt zie je fonteintjes met stromend water, zeker in de buitengebieden.

3. Heel veel kopjes koffie

Er zijn een heleboel verschillende kopjes koffie te krijgen. De meest gebruikelijke zijn: uma bica (oemaa biekaa) - een espresso'tje. Heel sterke koffie (heel lekker) met een zakje suiker in een mini-kopje. De "koffie-verkeerd" of capucchino heet hier: uma meia de leite (oemaa meijaa de leite) letterlijk: een halfje melk. En als je van heel veel melk met een beetje (sterke) koffie houdt, kun je het beste um galão (oem gaalaung) bestellen. In elke Pastelaria kun je gaan zitten en koffie drinken. En natuurlijk een bolo (boloe) erbij!

4. Portugezen eten elke dag kabeljauw (bacalhau)

Er bestaan genoeg recepten om elke dag van het jaar een ander kabeljauw (of stokvis) gerecht te eten, maar dat wil niet zeggen dat Portugezen elke dag bacalhau eten. Portugezen houden van lekker eten en van de gezelligheid die daarbij hoort. Zeker op zondagmiddag zitten de restaurants nokkie-nokkie, en wordt er ook veel vlees gegeten. Ben je vegetariër, dan heb je het minder makkelijk, maar dan heb je misschien het geluk dat je bijvoorbeeld bij een goede gastvrouw bent beland die elke dag kookt - en ook vegetarisch, zoals bij ons in de Termas-da-Azenha.

5. De Portugese families zijn supergroot, want het is een katholiek land

Grote families? Vroeger waren er zes, zeven kinderen in elk gezin. Vandaag heeft Portugal een van de laagste vruchtbaarheidscijfers van Europa (gemiddeld 1,52 kind per gezin), lager dan Nederland (1,78). Toch hechten veel Portugezen aan de familiebanden. Aan het kerstdiner is het niet ongebruikelijk om 40 personen aan tafel te hebben, ooms, neven, nichten en verre familieleden die elkaar maar een paar keer per jaar spreken. 

Portugal, één van de veiligste landen
Kom in de zomer naar Portugal!

Een huwelijk, een doopsfeest, een verjaardag, 30-jarige bruiloft - het wordt allemaal uitbundig gevierd. En als familielid word je geacht om er te zijn, én om iets in de envelop te doen!

6. Portugezen zijn dol op muziek

De fado is natuurlijk beroemd - en terecht. Maar ook als je niet zoveel zin hebt in dit toch redelijk dramatische genre, kun je goed aan je trekken komen. In de zomer zijn er overal feesten en festivals. In kleine dorpen, in provinciestadjes en in de grote steden. Overal wordt gedanst, vaak stijldansen. 's Middags is vaak gereserveerd voor de traditionele dans en zang, 's avonds gaat het echt los. Bij ons in de omgeving is er vanaf begin tot eind van de zomer in een straal van 20 km zeker elke week ergens een dorpsfeest.

7. Alle mannen houden van Cristiano Ronaldo, en de helft van de vrouwen ook

De grote held van Portugal. Het hele land zindert van spanning als Portugal in de kampioenschappen speelt, en als ze afvallen, is iedereen gedeprimeerd en humeurig. Voetbal is een enorm belangrijk gegeven in het leven van de gemiddelde portugese man. Maar, als genoemd, vrouwen doen dapper mee.

8. Portugese vrouwen hebben allemaal een snor, en alle mannen zijn macho

Wat die snor betreft… Spanjaarden zeggen dat Portugese vrouwen een snor hebben, Fransen zeggen dat Spaanse vrouwen een snor hebben en Duitsers zeggen dat Franse vrouwen een snor hebben. Het was wel waar. Ik heb ook weleens een vrouw met een snor en een baard gezien. Maar dat was 20 jaar geleden. Inmiddels is dat wel veranderd.

En alle mannen macho? Nou, dat valt wel mee. Ze lopen zeker niet als haantjes rond. Portugezen zijn over het algemeen hele vriendelijke, goedlachse, behulpzamen mensen. Alleen met het voetbal veranderen de mannen wel een beetje, maar het blijft nog steeds allemaal heel goedmoedig.

9. Portugezen zijn aardig

Portugezen zijn een gastvrij volk. Ze ontvangen graag mensen en willen dat bezoekers zich thuis voelen. Je zult dus niet snel voor niets om hulp vragen. Overal word je met een glimlach te woord gestaan, en mensen nemen de tijd voor je. Toen de Tom-Tom nog geen gemeengoed was, en sommige mensen niet goed voorbereid op weg gingen, kwam het regelmatig voor dat er twee auto's stopten: de voorste was de portugees die even voorgereden had, want de bezoekers kwamen er niet uit. Die zaten dan in de tweede auto beduusd te kijken van zoveel vriendelijkheid.

10. Trots op Portugal

Iedereen klaagt over hoe het gaat, maar ze willen geen kwaad woord horen over hun geliefde vaderland! Het is ook een mooi land, en het heeft een hele rijke geschiedenis. Samen met de Nederlanders hebben ze de hele wereld zowat ontdekt! Alleen Portugezen mogen kwaad spreken over hun land. Als vreemdeling kun je dat maar beter niet doen. Je mag hooguit een beetje meeklagen over de regering of over de bureaucratie ofzo ... maar verder niet. Laat dat maar aan de Portugezen zelf over.

Wij wonen met veel plezier sinds 2000 in de Termas-da-Azenha, Portugal. In het midden van het land, eigenlijk precies tussen Porto en Lissabon. Veel mensen kennen de Algarve, maar dit stukje Portugal niet. Jammer, want we hebben veel te bieden: schone rustige stranden, vertier als kanoën, klimmen tussen de metershoge pijnbomen, (kite)surfen, prachtige Romeinse opgravingen, Coimbra met haar goud-op-snee-bibliotheek, enorme shoppingmalls en charmante steegjes, overal idyllische markten en gezellige dorpsfeesten. Een huisje in de natuur, en cultuur om de hoek.

Een vakantie in een oase ergens tussen hemel en aarde!

Ellen Geschreven door: Ellen (Gastblogger)

Mijn naam is Ellen Lanser en ik ben eigenaar van de Termas da Azenha, een oude spa niet ver van de Portugese stad Coimbra. Ik mozaïek graag en vind het leuk om een mozaïek workshops te geven aan vakantiegangers. Het leukste van mijn werk is als je gasten tevreden en uitgerust naar huis gaan, of ze nou twee dagen of drie weken blijven.

Geef een reactie
Naam: Er is geen naam ingevuld. Schrijf hier uw reactie: Er is geen reactie ingevuld. Er is fout opgetreden tijdens het versturen. Probeer het nogmaals. De reactie is succesvol verstuurd. Verstuur reactie
Ook interessant om te lezen ...