Informatie 0 Favorieten Home
« Terug naar alle blogartikelen
Kastelen regio de achterhoek
Klaas
Geschreven door: Klaas (Team heerlijkehuisjes.nl) 14 jan 2016

De Achterhoek, een prachtige Gelderse streek

Dit artikel is 1364 keer gelezen

Wees eens eerlijk, hoe goed ken jij de Achterhoek? Kan jij vijf plaatsen of stadjes opnoemen die in de Achterhoek gelegen zijn? Kan jij deze streek precies aanwijzen op de kaart van Nederland? Natuurlijk weten we allemaal dat de rockband Normaal en de voetbalclub De Graafschap hier vandaan komen. Verder weten we nog dat de mensen bekend zijn om hun gastvrijheid maar wat weten we nog meer? Het gebied in het oosten van het land wordt afgebakend door de IJssel, de Oude IJssel, de Duitse grens en Overijssel. De Achterhoek is natuurlijk veel meer dan een geografische omschrijving. Het afwisselende landschap, de rijke historie en de vele middeleeuwse stadjes staan garant voor een unieke belevenis. We mogen dan ook met recht zeggen: ’’Gelderland levert je mooie streken’’.

Laat je verrassen door het afwisselende landschap

Het landschap van de Achterhoek wordt gekenmerkt door een grote afwisseling van veengebieden, bossen, wijngaarden, middeleeuwse kastelen en authentieke vakwerkhuizen. Terwijl je de streek al wandelend of per fiets verkent, hoor je de beekjes door het landschap kabbelen. Als liefhebber van water kom je in de Achterhoek dan ook goed aan je trekken. Naast de grotere rivieren zijn er recreatieplassen in Braamt, Borculo, Bredevoort, Didam en Winterswijk en de grootste, in recreatiegebied Rhederlaag, bij Doesburg. De ene locatie heeft meer mogelijkheden dan de andere, maar een ding hebben ze gemeen: je kunt heerlijk vertoeven op één van deze strandjes.

Voel je koning te rijk tussen de Achterhoekse kastelen

Het meest bijzondere en unieke van de Achterhoek is misschien wel de grote hoeveelheid aan kastelen. Waan je terug in de tijd van machtige graven en hertogen. In de late middeleeuwen was het Hertogdom Gelre een belangrijk politiek machtsblok. 

Activiteiten tijdens uw vakantie in de Acherhoek
Fietsen in de Achterhoek

De strijd tussen kerk en adel kleurt de geschiedenis. Een tijd van machtsstrijd en intriges, maar ook praal en pracht. Naast kastelen vind je hier ook vele landgoederen en buitenplaatsen. Een groot aantal landgoederen en kastelen worden bewoond door nakomelingen van baronnen, graven of jonkheren, maar enkelen hebben een nieuwe bestemming gekregen en zijn toegankelijk voor het publiek.

Cultuurhistorie in de Hanzesteden Zutphen en Doesburg

Voor een dagje gezelligheid of om lekker te shoppen kan je en bezoek aan Zutphen of Doesburg brengen. Deze twee Hanzesteden zijn langs de prachtige IJssel gelegen en hebben door de eeuwen heen hun eigen sfeer en charme behouden. Slenteren door de oude straatjes, cultuur snuiven tussen monumentale panden en een lekker hapje eten op één van de vele gezellige pleinen. Vanuit culinair oogpunt een ervaring met vele streekproducten en authentieke recepten. Naast deze grotere steden vind je in de Achterhoek tal van middeleeuwse stadjes en dorpjes die ook zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Klinkt een vakantie in de Achterhoek niet als een mooie belevenis? Er zijn vele vakantiehuizen en groepsaccommodaties in de Achterhoek waar je met volle teugen kunt genieten van al het moois dat deze Gelderse streek te bieden heeft. Laat u verrassen en ervaar de vakantievreugd vanuit een vakantiehuis in de Achterhoek!

Klaas Geschreven door: Klaas (Team heerlijkehuisjes.nl)

Gedreven ondernemer en samen met mijn vrouw de grondlegger van heerlijkehuisjes.nl. Maar ik ben ook ontdekkingsreiziger, die tot de ontdekking komt dat een mensenleven te kort is om de hele wereld te ontdekken. Toch blijven er voldoende uitdagingen. Ver weg, maar zeker ook dichtbij. Ik kan ontzettend genieten van vakanties met de kinderen. Eén van mijn minimissies: van mijn kinderen ontdekkingsreizigers maken.

Geef een reactie
Naam: Er is geen naam ingevuld. E-mailadres: Schrijf hier uw reactie: Er is geen reactie ingevuld. Er is fout opgetreden tijdens het versturen. Probeer het nogmaals. De reactie is succesvol verstuurd. Verstuur reactie
Ook interessant om te lezen ...