Informatie 0 Favorieten Home
« Terug naar alle blogartikelen
Dé plaatsen in Nederland waar je geweest moet zijn
Colien
Geschreven door: Colien (Team heerlijkehuisjes.nl) 01 apr 2016

Dé plaatsen in Nederland waar je geweest moet zijn

Dit artikel is 2037 keer gelezen

De grote trekpleisters in Nederland zijn bij iedereen bekend. Zo is er de kaasmarkt in Alkmaar, de Dam in Amsterdam, de pier in Scheveningen, de klederdracht van Volendam en de haven van Rotterdam. Jaarlijks komen hier duizenden toeristen, zowel uit binnen- als buitenland, met hun fotocamera op af. Maar hebben wij Nederlanders, buiten de grote toeristische trekpleisters om, nou echt alles van ons eigen land gezien? Er zijn tal van leuke kleine steden en dorpen die nog niet ontdekt zijn. Plaatsen met een bijzondere geschiedenis waar de monumenten en leuke musea je mee terug nemen in de tijd. Plaatsen in een bijzondere omgeving, met gezellige terrassen en knusse straatjes. Laten we dit jaar eens niet naar het buitenland gaan, maar ons eigen land (her)ontdekken!

Elburg, charmante Hanzestad aan het Veluwemeer

De eeuwenoude stad Elburg ligt aan het Veluwemeer en kent vele monumenten, sfeervolle horecagelegenheden en is dé ontmoetingsplek voor botterliefhebbers. Elburg, een voormalige havenstad aan de Zuiderzee, was in het verleden een welvarende Hanzestad. Vele elementen uit die tijd zijn nog bewaard gebleven, zoals de prachtige wallen, visrijke grachten en stukken stadsmuur die Elburg omringen. De oude kern van Elburg kent nog vele zwijgende ambassadeurs, de kleine straatjes en steegjes, prachtige geveltjes, vervlogen bouwstijlen, trottoirs met figuren vol symboliek, schitterende doorkijkjes en intieme hofjes, die de sfeer van de middeleeuwen uitademen. Kom alles te weten over de rijke geschiedenis en monumenten van deze charmante stad door middel van een stadswandeling onder leiding van een gids. Sluit de dag af met de trots van Elburg, de gereukte oal bij Palingrokerij A. van Triest en Zn. die al sinds 1892 ambachtelijk paling roken.

Het witte stadje zonder ramen, Thorn

De geschiedenis van het Limburgse Thorn dateert terug tot de late tiende eeuw. In deze tijd was Thorn een klein vorstendom met zijn eigen rechtspraak en sloeg het zijn eigen munt. Het stadje werd geleid door een abdis en 20 adellijke kloosterdames. Toen de Fransen in 1794 arriveerden, vluchtten de adellijke dames en ging de arme bevolking in de grote vrijstaande huizen wonen. Echter hieven de Fransen belasting op basis van de grootte van de ramen. Dit kon de arme bevolking niet betalen en daarom besloten zij hun ramen dicht te metselen. Om de dichtgemetselde ramen te verbergen, besloot het hele stadje om hun huizen wit te kalken. Tegenwoordig zijn de ramen weer open, maar hebben alle huizen nog wel de typerende witte kleur. Wandel door de straatjes met kinderkopjes en bezoek de prachtige Abdijkerk, het gemeentemuseum ‘Het Land van Thorn’ en De Kapel onder de Linden. 

Het mooiste dorp van Drenthe, Orvelte

Het mooiste dorp van Drenthe, en misschien wel van Nederland, Orvelte is een levendig openluchtmuseum waar de tijd heeft stilgestaan. Wandel over straatjes met kinderkopjes langs de monumentale boerderijen. Sommige van de boerderijen zijn opengesteld voor publiek zodat je echt een indruk krijgt van hoe wij in een ver verleden leefden.

Elburg, Thorn en Orvelte
Oudewater en Willemstad

De smid laat zien hoe hij zijn brood verdient met het smeden van hoefijzers, de klompenmaker verandert een blok hout om tot een echte klomp en in de zuivelfabriek uit 1899 kan je zien hoe biologische kaas wordt gemaakt. Dus laat je mobiele telefoon achter en ga terug in de tijd!

Oudewater, de heksenstad aan het water

Oudewater, met zijn gezellige terrasjes aan het water, is de stad waar al vanaf de 16e eeuw mensen worden gewogen om te zien of zij een heks zijn. In de middeleeuwen geloofden veel mensen in tovenarij en het kwaad dat daarmee kon worden aangericht. Er was niet veel voor nodig om als heks te worden aangeklaagd en eenmaal beschuldigd kon je, je nauwelijks verdedigen. Zo belandden in Europa 50.000 mensen op de brandstapel. Je kon alleen vrijgesproken worden als heks, als je gewicht overeenkwam met ‘de proportiën des lichaams’. Echter waren vele waagmeesters corrupt en verklaarden ze, in ruil tegen gouden munten, vrouwen vaak te licht. De waagmeester van het Utrechtse Oudewater was niet corrupt. Daarom gaf Keizer Karel V Oudewater, als enige plaats in Europa, het privilege voor een eerlijk weegproces. Zo werd niemand ooit in Oudewater tot heks veroordeeld. Nog steeds kan je, je laten wegen om te kijken of je een heks bent. Durf jij het aan?

Stad van Oranje, Willemstad

Nee niet Willemstad in Curaçao, maar de meest strategische gelegen vestingstad van Willem van Oranje aan het Hollands Diep. De stad werd in de zestiende eeuw gesticht onder de naam Ruigenhil. In 1581 werd de stad, ter compensatie van de eigendommen die hij in de Tachtigjarige Oorlog was kwijtgeraakt, geschonken aan Willem van Oranje. Na de dood van Willem van Oranje werd de stad in Noord-Brabant, door diens zoon Maurits, omgedoopt tot Willemstad. Zelfs nu is de band met de Oranjes sterk aanwezig. Zo draagt Koning Willem-Alexander de titel ‘Heer van Willemstad’. De stad, met beschermd stadsgezicht, is een groot monument waar de roerige periodes uit onze geschiedenis nog steeds voelbaar zijn, zoals de oude kanonnen die op de hoge stadswallen staan om de stad te verdedigen. Wandel over de stadswallen en strijk neer op één van de terrasje aan de haven.

Al voldoende geïnspireerd voor een weekendje weg of vakantie in eigen land? Er is nog zoveel te ontdekken in ons kleine kikkerlandje. Sla die vakantie in het buitenland eens een jaartje over en ga op ontdekkingstocht in Nederland. De vijf genoemde dorpen en kleine steden zijn slechts een kleine greep uit het moois wat Nederland ons te bieden heeft. Wellicht heeft u een eigen favoriet, een plaats waar iedere Nederland ooit eens moet zijn geweest. Deel het en inspireer ons! 

Colien Geschreven door: Colien (Team heerlijkehuisjes.nl)

Als kind zijnde heb ik Terschelling denk ik wel honderd keer bezocht. En toch blijven de Waddeneilanden, na al die jaren, voor mij magisch, een tweede thuis. Minstens één keer per jaar, vaak met Oerol, roept het eiland mij en moet ik erheen. Tegenwoordig steek ik wel de grens over wanneer ik op vakantie ga. Mijn favoriet nu is Kroatië. Mijn ideale vakantiebestemming moet nog niet ontdekt zijn door de massa, voorzien zijn van prachtige natuur afgewisseld door authentieke dorpjes en last but not least de zon moet schijnen. Maar die schijnt altijd en overal.

Geef een reactie
Naam: Er is geen naam ingevuld. E-mailadres: Schrijf hier uw reactie: Er is geen reactie ingevuld. Er is fout opgetreden tijdens het versturen. Probeer het nogmaals. De reactie is succesvol verstuurd. Verstuur reactie
Ook interessant om te lezen ...