Informatie 0 Favorieten Home
« Terug naar alle blogartikelen
De Friese Ballonfeesten, erg leuk om naartoe te gaan
Rens
Geschreven door: Rens (Gastblogger) 20 jul 2016

Friese Ballonfeesten, een onvergetelijke ervaring

Dit artikel is 937 keer gelezen

Vroeger ging ik, als klein jongetje, vaak samen met mijn opa en oma eropuit, met de boot, in de zomervakantie. Vrijwel altijd gingen wij een paar dagen naar Friesland, waar ik nog altijd met veel plezier aan terug denk. De wateren zijn daar zo mooi en bieden volop mogelijkheden voor de watersport. Toen wij in 2005 met de boot langs Joure vaarden zag ik een zee van reusachtige luchtballonnen in de lucht. Wat bleek… het waren De Friese Ballonfeesten die hun 20-jarige jubileum vierde. Wij hebben de boot speciaal aangelegd om te genieten van de tientallen luchtballonnen om ons heen. Dit heeft toen een enorme indruk achtergelaten bij mij. Elke zomer daaropvolgend hoopte ik de luchtballonnen weer te zien, maar helaas dit was niet het geval.

Fijne jeugdherinneringen worden aangewakkerd

Vele jaren later werd ik door een vriend uit Heerenveen erop geattendeerd dat ik naar de Friese Ballonfeesten in Joure moest komen. Wat bleek tot mijn verbazing, de Friese Ballonfeesten is een groot evenement met diverse activiteiten eromheen. Ik dacht direct terug aan de enorme zee ballonnen die ik destijds had gezien samen met mijn opa en oma en werd meteen weer enthousiast! Ik ben toen samen met een vriend en zijn ouders in de auto gestapt om naar de Friese Ballonfeesten te gaan. Joure is relatief vlakbij mijn woonplaats Steenwijkerwold, dus we waren er zo. Voor mensen die ver van Joure wonen raad ik aan om een vakantiehuis in de buurt te huren, in bijvoorbeeld Noordwolde.

Meer dan alleen luchtballonnen

Bij aankomst zag ik direct al hoe immens groot dit evenement is, dit had ik van tevoren niet gedacht. De hele parkeerplaats stond vol met auto’s en er waren bezoekers uit heel het land die speciaal voor dit evenement naar Joure waren gekomen. Volwassenen, kinderen en ouderen stonden te genieten van de vele luchtballonen.

De Friese Ballonfeesten heeft ieder jaar een programma van bijna een week lang, van woensdag tot en met zondag. Op iedere dag zweven er tientallen luchtballonnen in de lucht. Wanneer je een plekje op de tribune wilt is het zaak dat je er vroeg bij bent, deze zitten namelijk al erg snel vol want het is iedere dag een drukste van jewelste. 

Varen in Friesland en bij de Friese Ballonfeesten kijken
Veel verschillende ballonnen in Joure

Ook de demonstraties hebben enorm veel bekijks. Luchtballonexperts geven tijdens de demonstraties aan hoe een luchtballon werkt en hoe de luchtballon wordt gemaakt. Deze demonstratie had heel veel bekijks. Ik raad voor ouders met kleine kinderen aan om ook een kijkje te nemen bij de piratenluchtkussens. Kinderen tot vier jaar hebben gratis toegang!

Het kleine jongetje in mij kwam meteen weer naar boven. Zo was er een kermis en dat doet. zelfs op oudere leeftijd, mijn hart sneller kloppen. Na rond te hebben gelopen op de kermis zijn wij naar de demonstraties gaan kijken. Dit vond ik erg leuk om te zien. Het was mogelijk om je te laten fotograferen in een luchtballon en dit was vooral bij veel kinderen erg populair. Ik geef  ze geen ongelijk, ik had dat op hun leeftijd ook erg tof gevonden. Rond een uur of half acht ‘s avonds stegen de luchtballonnen op. De mooie blauwe lucht werd gevuld door de tientallen luchtballonnen. Wauw wat was dat een mooi gezicht! Eén van mijn fijnste jeugdherinneringen beleefde ik nu weer helemaal opnieuw.

Toen alle luchtballonnen uit het zicht waren begon op het podium de livemuziek. Een band zweepte, het in grote hoeveelheid gekomen, publiek op. Het feestterrein werd omgetoverd tot een gezellige boel. Ik wilde eigenlijk naar huis totdat mij verteld werd dat de dag afgesloten zou worden met een grote vuurwerkshow. Vuurwerk, weer iets wat ik al vanaf klein jongetje fascinerend heb gevonden. Minutenlang werden de mooiste vuurpijlen de lucht in geschoten, een fantastisch gezicht. Spektakel alom dus.

En toen was het tijd om te gaan

Na de vuurwerkshow was het tijd om de auto op te zoeken en weer terug te gaan naar huis. Het was een onvergetelijke ervaring. Zoveel luchtballonnen die in verschillende vormen (variërend van een motor tot een molen en van een auto tot een vogel) de hemel vullen is werkelijk waar een prachtig beeld. Kortom, de Friese Ballonfeesten is een aanrader voor jong en oud! Wil je de Friese Ballonfeesten combineren met een vakantie in de mooiste provincie van Nederland? Kies dan voor een vakantiehuis in Friesland, zo zit je overal lekker dichtbij en hoef je niks te missen!

Rens Geschreven door: Rens (Gastblogger)

Ik hou enorm van reizen, uitgaan met vrienden en ik ben een fanatieke volger van het voetbal. In 2014/2015 heb ik voor een eindstage een halfjaar in Australië gewoond en daar een rondreis gemaakt. Ik heb het geluk gehad dat ik al vele landen heb mogen zien en ik ben van plan om na mijn hbo-studie op wereldreis te gaan.

Geef een reactie
Naam: Er is geen naam ingevuld. E-mailadres: Schrijf hier uw reactie: Er is geen reactie ingevuld. Er is fout opgetreden tijdens het versturen. Probeer het nogmaals. De reactie is succesvol verstuurd. Verstuur reactie
Ook interessant om te lezen ...