Informatie 0 Favorieten Home
« Terug naar alle blogartikelen
Veel te beleven in leeuwarden dit jaar
Samantha
Geschreven door: Samantha (Team heerlijkehuisjes.nl ) 26 jan 2018

Leeuwarden Europese Culturele Hoofdstad 2018!

Dit artikel is 885 keer gelezen

Durf te dromen, durf anders te zijn, durf te doen

Leeuwarden is in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Een jaar lang laten de Friezen zien hoe zij het leven vieren en daarbij een gezonde planeet achter laten voor de generaties die nog komen. Het Friese landschap is het podium en iedereen is uitgenodigd! Wil jij dit samen met de Friezen vieren? Lees dan snel verder en plan goed voorbereidt je dagje of weekendje weg!

De culturele hoofdstad van Europa 2018 is het kunstevenement in Europa. Jaarlijks worden hiervoor één of meerdere steden uit verschillende landen gekozen Voor 2018 zijn dat Leeuwarden en Valletta in Malta.

Iepen Mienskips programma

Het wat? Google translate verteld mij dat Iepen Mienskips programma “Open communautair programma” betekend, wat zoiets is als een programma waar iedereen zijn/haar steentje aan kan bijdragen. Met "iedereen" bedoel ik dan uiteraard de Friezen. De Friezen hebben massaal laten zien te willen dromen en te willen doen. De agenda met mienskipsinitiatieven puilt uit met honderden evenementen. Denk dan aan een panoramaschildering, diverse workshops van dans, graffiti, rap tot poëzie en beatbox, Friese ambachten, festivals en nog te veel om op te noemen. Samen met het hoofdprogramma vormt dit het totaalprogramma

Muziek, dans en cultuur

De organisatie heeft goed haar best gedaan om een programma samen te stellen waarbij Leeuwarden (en eigenlijk heel Friesland) goed uit de verf komt én waar voor ieder wat wils te beleven is. Zo zijn er verschillende evenementen voor muziekliefhebbers zoals "Welcome To The Village" in Leeuwarden en het welbekende "Oerol" op Terschelling. Oerol is uitermate geschikt om er gezellig met je vrienden een weekendje op uit te gaan. Er zijn tal van overnachtingsmogelijkheiden, zoals deze vier- of vijfpersoons vakantiehuisjes op Terschilling-Midsland

Voor de dansliefhebbers onder ons is er ook genoeg te beleven. In oktober is Leeuwarden het bruisend hart van alles dat hiermee te maken heeft. Stadsschouwburg De Harmonie en Poptempel Neushoorn zijn dan het middelpunt van de eerste Friese Dansdagen.

Ook de liefhebbers van het witte doek komen aan hun trekken. Dit jaar krijgt een nieuwe generatie filmmakers alle ruimte. Het speciale programma The New Generation richt zich helemaal op aanstormend (film)talent. 

Dans, muziek en andere festiviteiten
Overnachten in de prachtige Friese natuur

De ongerepte natuur

Het is mooi dat Leeuwarden door de titel van Europese Culturele Hoofdstad een podium krijgt om zich te presenteren. Maar ook zonder deze eervolle titel is Leeuwarden, en eigenlijk de hele provincie Friesland, de moeite waard om eens te bezoeken. Friesland is bij uitstek geschikt om te genieten van het mooie Nederlandse landschap. De provincie is door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap zelfs uitgeroepen tot mooiste provincie van Nederland. 

Maar wat is er (buiten dit speciale jaar) zoal te doen in Frieland? 

Uiteraard is er de welbekende Sneekweek, het grootste en gezelligste binnenwater zeilevenement van Europa. Aankomende zomer wordt het al de 83e keer dat dit evenement plaatsvindt! De Sneekweek is de perfecte combinatie van gezelligheid en sportiviteit. Of, zoals ze in Sneek zeggen: "Overdag om de eer, 's avonds voor de sfeer." 

De Friese havenstad Harlingen staat van 29 augustus tot en met 1 september 2018 in het teken van de Visserijdagen. De bezoekers worden vier dagen lang getrakteerd op diverse activiteiten zoals muziek, zang, dans, sportieve evenementen, folklore, kunst, gastronomie, markten, kermis en de vlootschouw. Dit alles in een decor van ruim zeshonderd monumenten en een moderne visserij- en handelshaven.

Ontspannen overnachten

Om in alle rust te kunnen genieten is een heerlijke overnachting onmisbaar. Op rijafstand van Leeuwarden, in het dorpje Tzummarum, zijn diverse luxe vakantiehuisjes te huur. Met een gezelschap tot en met zes personen kun je terecht in type FR1006, die van alle gemakken is voorzien. Ook je trouwe viervoeter is hier welkom! Benieuwd naar alle vakantiehuizen in Friesland? Kijk dan snel verder!

Wil je niets missen van Leeuwarden als Europese Culturele Hoofdstad? Kom dan naar het openingsweekend op 26 en 27 januari! 

Samantha Geschreven door: Samantha (Team heerlijkehuisjes.nl )

Vroeger als klein meisje ging ik met mijn ouders en zusje vaak naar toeristische zonnige landen. Zo kan ik niet op twee handen tellen hoe vaak wij naar de Canarische Eilanden zijn geweest. Onze vakanties spendeerden wij vaak in hotels en aan de zee. Nu, jaren later, ligt mijn voorkeur vooral bij het ontdekken van mooie plekjes, stedentrips en wintersport. Op mijn bucketlist staat nog een mooie reis naar the U.S.A. Want ja, als fervent paardenliefhebber móet je toch eens naar het wilde westen zijn geweest?!

Geef een reactie
Naam: Er is geen naam ingevuld. E-mailadres: Schrijf hier uw reactie: Er is geen reactie ingevuld. Er is fout opgetreden tijdens het versturen. Probeer het nogmaals. De reactie is succesvol verstuurd. Verstuur reactie
Ook interessant om te lezen ...