Informatie 0 Favorieten Home
« Terug naar alle blogartikelen
Vakantieboerderij 't Witte Terphuis in Wezep
Wiljan
Geschreven door: Wiljan (Huiseigenaar) 31 mrt 2017

Vakantieboerderij 't Witte Terphuis anno 1746

Dit artikel is 2530 keer gelezen

Proef de sfeer van onze traditioneel gebouwde Veluwse boerderij! Vakantieboerderij ’t Witte Terphuis is een heerlijke plek om even lekker bij te komen en bovendien een ideale plek om gezellig met elkaar vakantie te vieren tussen de landschappen. Doordat de accommodatie verhoogd in het landschap ligt, bovenop een Terp, is het uitzicht vanuit hier kilometers ver te noemen. Vanuit het voorhuis van de boerderij zie je in de verte twee torens staan, deze staan op een afstand van hemelsbreed 10 kilometer, waardoor het uitzicht zeker inspirerend is.  

Even terug in de tijd…

Sinds anderhalf jaar mag ik, Wiljan van den Brink, als gastheer vakantieboerderij ‘t Witte Terphuis met veel passie en plezier aanbieden aan vriendengroepen en families die een ervaring rijker willen worden.

Graag neem ik je mee terug naar het jaar 1746 om je een indruk te geven van de 271 jaar oude boerderij. De bouwwijze van vroeger geeft accommodatie ’t Witte Terphuis een erg gezellig en knusse uitstraling om in te verblijven. De boeren hadden waarschijnlijk enkel hun klompen als meetinstrument waardoor het huisje niet overal even recht is geworden. Wat wel opmerkelijk is, is dat het voorhuis precies richting het Noorden is gebouwd en de deel, de ruimte waar de koeien stonden, staat richting het Zuiden gericht. Hierruit kan je concluderen dat ze het voorhuis in de warme zomerdagen uit de zon wilden houden.   

In het verleden speelde alles zich rondom de grote openhaard af die in het voorhuis staat, dit was de enige warmtebron op het gehele erf om het eten te bereiden en om zelf warm te blijven gedurende de koude wintermaanden. Tegenover de grote haard stonden de bedstedes met gevulde strozakken die dienden als matrassen. De koeien stonden aan de andere zijde van de muur, lekker dichtbij om alles goed in de gaten te houden.

Ik stel mijzelf veelvuldig voor hoe men hier heeft gezeten voor het knapperende haardvuur. De eeuwenoude blauwe wandtegeltjes aan de muren beschilderd met prenten van oude wateren, hooibergen, vogels en molens die de ruimte doen sieren. De vrouw des huizes, die de aardappelen bereidt, de mannen op de velden aan het werk om de koeien te melken en de hooibergen te vullen voor de winter. De vele generaties die gewoond en gewerkt hebben op en in ’t witte Terphuis (dit zijn er rond de 12) zijn tot onze grote vreugd respectvol omgegaan met de woning. Wellicht zijn de financiën er ook nooit voor geweest, wat heeft bijgedragen aan het feit dat het vandaag de dag nog steeds zijn originele omvang heeft.

Als je je indenkt dat deze boerderij zo’n kleine 200 jaar heeft gestaan voordat er elektriciteit kwam, is dat toch bizar?

Vakantieboerderij ’t Witte Terphuis

Vandaag de dag is ‘t Witte Terphuis een gezellige acht persoons vakantieaccommodatie met, jawel: electra, water, wifi, centrale verwarming, een magnetron, een oven en vaatwasser, de vorige generaties moesten eens weten.. wifi.. haha.

In het voorhuis bevindt zich de woning met op de begane grond een leuke gezellige woonkamer en woonkeuken. Tevens is er één slaapkamer en één badkamer op de begane grond aanwezig. Op de eerste etage zijn drie slaapkamers met nog een extra badkamer, toilet en wasmachine. 

Vakantieverblijf 't Witte Terphuis
De bruine beuk en onze pipowagen

De ouderwetse wandtegeltjes en de oude gebinten zijn nog steeds aanwezig in de woning en geven de accommodatie de gezellige sfeer van vroeger. Op de deel is een speelruimte voor de kinderen gecreëerd met allerlei leuke spelletjes en speelgoed, tevens maken de gasten graag gebruik van deze ruimte om de fietsen binnen te stallen en om deze eventueel op te laden.

Maak kennis met de omgeving

Accommodatie ’t Witte Terphuis staat op een oud boerenerf in het dorpje Wezep Oldebroek. Op het erf is voldoende parkeergelegenheid voor meerdere voertuigen en in de weide lopen Bo en Luna, onze lieve ezeltjes. Bo en Luna weten het precies als er gasten verblijven in de boerderij, ze mogen namelijk de restjes brood hebben. Het konijn en zijn vriendje de cavia zijn ook van de partij en lopen in de ren achter het huisje.

Wezep Oldebroek ligt in het Noordelijke Puntje van de Veluwe en is een welvarend gebied geweest gezien de Hanzesteden Harderwijk, Elburg, Hasselt, Kampen, Zwolle, Hattem en Deventer maar op afstanden liggen tussen de vijf en 20 kilometer. De kerktoren die je vanuit de woning ziet staan, staat in de gezellige winkelstad kampen en is van de Bovenkerk. Een kerk die eveneens al vele eeuwen heeft overleefd. Daarnaast beschikt Wezep over een subtropisch zwembad en kun je lekker ontspannen op het strand van het Veluwemeer bij Elburg. Wat ook erg leuk is om te doen in de nabije omgeven, is dat er een fruitboomgaard staat in Oldebroek waar je zelf tussen de fruitbomen je eigen fruitkistje volplukken mag.

De bruine beuk

Naast vakantieboerderij ’t witte Terphuis beschikken wij over een leuk gastenverblijf geschikt voor twee tot vier personen genaamd de Bruine Beuk. Deze accommodatie ligt pal naast de bossen van een landgoed en dit huisje heeft zowaar de eerste prijs (het gouden dak) gewonnen in de verkiezing van het heerlijkste huisje 2017!

Onze Pipowagen

Tevens zijn wij verheugd dat wij de ‘’Veluwse Pipowagen’’ ook mogen aanbieden als vakantieaccommodatie. Deze wagen is een kunstcreatie op zich waar wij erg van genieten. Wij hebben het namelijk van wiel tot schoorsteen opgebouwd. Deze accommodatie is zo heerlijk knus en gezellige waar je de alledaagse drukte even totaal achter je laat bij het knisperende haardvuurtje.  

De pipowagen is volledig zelfvoorzienend met regendouche, toilet, keuken en bedstede en is gesitueerd tussen de fruitbomen waar de kippetjes en schaapjes rond en onder de accommodatie doorlopen. Met name rustzoekende personen, schrijvers, schilders, fotografen en natuurgenieters weten deze accommodatie te vinden.

Kom jij bij ons vakantie vieren in Wezep?

Wij zijn ervan overtuigt dat het jaar 2017 eveneens weer een erg gezellig en lekker druk vakantiejaar gaat worden in onze drie leuke vakantiehuisjes. Uiteraard hopende dat het zomerweer ons en onze gasten erg gezind is. Veel gezinnen en vriendengroepen hebben inmiddels hun vakantie of weekendje weg al weer geboekt in één van onze leuke huisjes in Wezep en indien jij zelf nieuwsgierig bent geworden naar ’t Witte Terphuis, De Bruine Beuk of de Veluwse Pipowagen, dan ontvangen wij jou hartelijk in één van onze accommodaties!

Wiljan Geschreven door: Wiljan (Huiseigenaar)

Ik, Wiljan, en mijn moeder Geertje zijn naast onze dagelijkse werkzaamheden op de boerderij actief met de verhuur van onze vakantiehuisjes. Naast het ontvangen van gasten, bouwen en verbouwen wij zelf onze accommodaties, verzorgen wij de schoonmaak en onderhouden wij de tuinen en landerijen die om de woningen liggen. Het is een vullende dagtaak die zeven dagen per week doorgaat en wat wij met veel plezier doen!!

Geef een reactie
Naam: Er is geen naam ingevuld. E-mailadres: Schrijf hier uw reactie: Er is geen reactie ingevuld. Er is fout opgetreden tijdens het versturen. Probeer het nogmaals. De reactie is succesvol verstuurd. Verstuur reactie
Ook interessant om te lezen ...