Informatie 0 Favorieten Home
« Terug naar alle blogartikelen
Vakantiepark Terkaple varen
Colien
Geschreven door: Colien (Team heerlijkehuisjes.nl) 23 mei 2016

Volop waterpret in Friesland

Dit artikel is 929 keer gelezen

Stel je eens voor: je eigen sloepje deint op de golven aan je aanlegsteiger, de kinderen plonsen in het water en vanuit de luie stoel op de veranda droom je even helemaal weg met het geluid van het kabbelende water op de achtergrond. Met een vakantiehuis aan het water is het toch heerlijk toeven? Nederland staat alom bekend als waterland, maar ken je De Friese Meren ook? Dit is volgens mij toch wel één van de mooiste gebieden die ons land rijk is. Dit gebied in het Noorden van ons land telt maar liefst 24 meren. Het unieke van dit waterrijke gebied is dat alle meren met elkaar zijn verbonden. Dit staat garant voor een vakantie vol plezier in, op en langs het water! Ben je nieuwsgierig en sta je al te (water)trappelen? Ik neem je graag even mee naar drie van mijn favoriete waterdorpen in Friesland.

Word besmet met het eilandvirus van Terherne

Terherne is hét vakantie-eiland aan het Sneekermeer, dat ondanks haar vele mogelijkheden haar rust en charme heeft behouden. Wellicht ken je Terherne beter als het Kameleondorp waar Hielke en Sietse Klinkhamer, veldwachter Zwart en Gerben Zonderland tot leven komen. Maar in dit waterrijke dorp, direct gelegen aan het Sneekermeer, heb je de Kameleon niet nodig om zelf je eigen avonturen op het water te beleven. Vanuit je vakantiehuis in Terherne kun je vanaf alle kanten het water op varen, zeilen, kanoën, surfen en suppen. Zo is er een directe toegang tot het ruime Sneekermeer waar honderden kilometers vaarplezier op je liggen te wachten. Aan de andere kant van Terherne vind je de Terhernster Poelen waar de beginnende watersporters hun hart ophalen. Eenmaal de smaak te pakken? Dan vaar je vanaf de Terhernster Poelen eenvoudig het grotere en uitdagender Sneekermeer op. Wanneer je meer op zoek bent naar rust, is Terherne het ideale vertrekpunt naar de Lege Gean. Deze mooie vaarroute dwars door een weidevogelgebied leid je door de Friese natuur naar pittoreske dorpjes waar je zelf de sluisjes nog moet bedienen. Met haar vele jachthavens, ideale surfvoorzieningen, vele visstekjes, strand en gezellige terrasjes biedt Terherne alles voor een topvakantie aan het water.

Akkrum, het dorp van de reuzen

Akkrum, met haar centrale ligging aan de rivier de Boarne en vlakbij de grootste meren van Friesland, is mijn tweede favoriet. Vanuit je vakantiehuis in Akkrum stap je zo in je eigen sloepje en vaar je gemakkelijk naar het Sneekermeer, het Pikmeer of het mooie natuurgebied De Alde Feanen. Natuurgebied De Alde Feanen is een ongerept moerasgebied bestaande uit meren, veenplassen en moerasbossen. Varend door de Alde Feanen kun je het echte moerasvaren beleven, zonder daarvoor naar de Everglades in Amerika met haar gevaarlijke alligatoren af te reizen. Vaar je vanuit Akkrum richting de Alde Feanen dan vaar je over het Leppa Akwadukt en zie je de auto’s met 120 kilometer per uur onder je door razen, terwijl je van de rust op het water geniet. Een ware belevenis op zich! Varend door Friesland kom je onderweg meer van deze waterwerken tegen. Friesland is, met haar negen aquaducten, namelijk het enige gebied ter wereld waar je op korte afstand over zoveel aquaducten kunt varen.

Varend en wandelend door Akkrum kom je allemaal verwijzingen tegen naar de legende die vertelt hoe Akkrum aan haar naam is gekomen. Rond 1400 leefden er twee reuzen, Manke Meine en Kromme Knilles, in het huidige Akkrum. De Friese boeren hadden de reuzen opdracht gegeven om een kanaal te graven, welke de verschillende nederzettingen met elkaar in verbinding moesten brengen. Echter ontdekte Meine tijdens het graven dat Knilles een enorme bocht in het kanaal had gegraven. Ontzet riep Meine tegen Knilles ‘’Ach Krom’’. De boeren hoorden de reuzen ruziën en vonden Ackrom een mooie naam voor hun nederzetting

Impressies van een vakantie op het water
Vakantiehuizen aan het water

De reuzen waren echter zo boos op elkaar dat Meine rechtdoor ploeterde richting het westen, dit resulteert vandaag de dag in de kaasrechte Meinesloot. Knilles werkte richting het noorden en keek nooit meer achterom. Dit is maar goed ook want zijn kanaal, dat ook wel liefkozend Kromme Knilles wordt genoemd, zit vol met bochten. De legende van de twee reuzen wordt in Akkrum nog steeds in leven gehouden. Zo vind je in Akkrum een beeld van beide reuzen en is er een eetcafé Kromme Knilles.

Lemmer, de poort van Friesland

Lemmer, een oud vissersdorp aan het IJsselmeer met vele watersportmogelijkheden. Wanneer je vanaf het IJsselmeer met je boot Lemmer invaart, word je begroet door de historische Lemstersluizen met sluiswachtershuisjes die dateren uit 1888. Midden in Lemmer meren veel waterliefhebbers af om daarna te struinen langs de leuke boetiekjes die Lemmer rijk is. Het populairste plekje in Lemmer is de kade met gezellige terrasjes waar de boten voor je neus langs varen. Niet alleen op het water, maar ook op de vaste wal in Lemmer is er dus veel te beleven. Ben je eind augustus in Lemmer? Ga dan naar het IFKS-Skûtsjesilen. In dit tweedaagse evenement wordt er om de titel gestreden door een kleine 60 skûtsjes in de baai van Lemmer. De intocht van de winnaars in de binnenhaven, begeleid door het dweilorkest, is een feestje dat je zeker niet mag missen.

Een echte aanrader is ook het Lemsterstrand. Op deze heerlijke plek aan het strand kunnen kinderen lekker spetteren in het water en zandkastelen bouwen. Door de geleidelijk aflopende bodem kan iedereen hier onbezorgd genieten. Het strand biedt tevens een goed uitzicht op de watersportactiviteiten op het IJsselmeer. Sluit de dag af in Beachclub Lemmer waar je na een dagje strand heerlijk kunt nagenieten. In augustus wordt het strand van Lemmer omgetoverd tot een waar festivalterrein, voor het festival Glemmer Beach. Geniet drie dagen van goede muziek, lekker eten en koude drankjes. Ontdek het IJsselmeer vanuit je vakantiehuis in Lemmer.

Een vakantiehuis aan het water biedt zoveel meer...

Een vakantiehuis aan het water is het ideale startpunt voor een watersportvakantie. Maar een bestemming aan het water biedt zoveel meer dan watersport alleen. Veel water rondom je vakantiehuis nodigt ook uit voor een lekker potje zwemmen. Plons vanaf de veranda of vanaf de steiger in het water. Naast dat een duik in het water zeer verfrissend is, is zwemmen ook nog eens heel gezond. Tijdens het trekken van een baantje train je veel spieren in je lichaam en het is goed voor je hart en longen. Tevens verbrandt je zeer snel calorieën. Met een half uurtje zwemmen verbrand je toch al snel 300 calorieën. Dus lekker aan de borrel na het zwemmen kan gerust. Maar ook zonder het trekken van een baantje mag het genieten van een borrel aan het water gerust.

Als je het mij vraagt is een vakantiehuis aan het water het ideale startpunt voor een vakantie vol waterpret, ontspanning en sportieve uitdaging voor de fanatiekeling. De kinderen vermaken zich vaak opperbest in en rondom het water en de gezellige waterdorpjes brengen de nodige gezelligheid met zich mee. Of je nu aan het roer staat, op het dek ligt, je hengel uitgooit, in het water plonst of relaxt aan de waterkant het wordt een vakantie om nooit te vergeten.  ­­

Colien Geschreven door: Colien (Team heerlijkehuisjes.nl)

Als kind zijnde heb ik Terschelling denk ik wel honderd keer bezocht. En toch blijven de Waddeneilanden, na al die jaren, voor mij magisch, een tweede thuis. Minstens één keer per jaar, vaak met Oerol, roept het eiland mij en moet ik erheen. Tegenwoordig steek ik wel de grens over wanneer ik op vakantie ga. Mijn favoriet nu is Kroatië. Mijn ideale vakantiebestemming moet nog niet ontdekt zijn door de massa, voorzien zijn van prachtige natuur afgewisseld door authentieke dorpjes en last but not least de zon moet schijnen. Maar die schijnt altijd en overal.

Geef een reactie
Naam: Er is geen naam ingevuld. E-mailadres: Schrijf hier uw reactie: Er is geen reactie ingevuld. Er is fout opgetreden tijdens het versturen. Probeer het nogmaals. De reactie is succesvol verstuurd. Verstuur reactie
Ook interessant om te lezen ...